chłodzenie
Dodane przez Arecki dnia Luty 12 2013 20:42:10
"Szybkiego obniżania temperatury wymagają owoce jagodowe. Najlepsze efekty schładzania truskawek uzyskuje się w tunelu z wymuszonym obiegiem powietrza, który pozwala na obniżyć temperaturę tych owoców z ponad 20°C do 0°C w ciągu 1,5 godziny. W takim zakresie temperatury chłodzenie bez wymuszonego obiegu powietrza trwa ponad 20 godzin. Dodatkowo warunki przechowywania truskawek można poprawić przez podniesienie w komorze (lub szczelnie okrywającą owoce pod folią) stężenia CO2 do 20% i utrzymanie temperatury 2°C." Tak więc wracamy do precyzyjnego określenia warunków brzegowych dla konkretnej komory i konkretnego produktu. Z powyższego cytatu wynika bowiem, że sporo zawyżyłeś temperaturę końcową przechowywania truskawek chyba, że po schłodzeniu do 8 st nie przechowujesz truskawek tylko następnego dnia dostarczasz do skupu. Agregat (typ) to sprawa wtórna. Najpierw precyzyjnie trzeba określić warunki by właściwie policzyć zapotrzebowanie na moc chłodniczą. 2 szt takich chłodnic byłyby chyba niezłym wyborem- blacha bodaj nierdzewna.
Lub cos z firmy Frigabohn.
Niech ci zresztą ktoś dobierze kto ci będzie sprzedawał.
Możesz zamontować mniejszy zestaw, wtedy jedna chłodnica(15-18 kW) ale nie osiągniesz szybkiego schładzania.
Znaczny wydmuch wentylatorów jest potrzebny, aby szybko "prześwietlić "towar.
Inaczej ma się sprawa w przypadku normalnego przechowywania.
Podałem ci wydajności tak na pałę, pewno trochę przesadzone, ale dokładnie może ci wyliczyć np. Pan E.Garbacz.
Możesz rozejrzeć się na alledrogo, bywają okazje używanych.